Sezon na grzyby rozpoczęty i jajecznica na kurkach
Sezon na grzybobrania 2012 rozpoczęty! Byliśmy dzisiaj z kolegą na grzybobraniu. Wspólnie nazbieraliśmy około 10 litrów różnych grzybków. Przeważa kurka (pieprznik jadalny). Kurka wysypała po ostatnich, bardzo obfitych opadach deszczu. Ten smaczny i bardzo aromatyczny grzyb występuje na tzw. "dużym lesie" sosnowym, jak też w młodnikach sosnowo - brzozowych.
Należy go szukać w sposób bardzo uważny, gdyż z pod mchu wystają tylko nieznaczne części kapelusza. Można też się spodziewać dużych kępek kurek na obrzeżach dużych zagajników, w miejscach dobrze nasłonecznionych.
Uwaga! Spodziewany wysyp borowików letnich! Sądzę tak po znalezieniu kilku dorodnych okazów prawdziwka, również w młodniku sosnowo-brzozowym. Należy go szukać w miejscach nasłonecznionych, na obrzeżach tychże młodników. Niestety zrobacznienie borowika jest dość znaczne. Poza tym zdarzają się już okazy (i to dość znacznych rozmiarów) koźlarza czerwonego (osaka). Występuje on w zagajnikach brzozowo -osikowych.
Koźlarz czerwony po zebraniu, najlepiej nadaje się do podsmażenia razem z innymi grzybami, własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że świetnie nadaje się również do ususzenia (barwa czarna, ale strona z kapeluszem, pomarańczowa), a młode okazy nadają się do marynowania wraz z innymi grzybami (np.kurkami).
Polecam jajecznicę na kurkach!
Sposób przyrządzenia:
na średniej wielkości patelnię wsypać uprzednio opłukane kurki. Dodać pokrajaną w plastry cebulę, świeże warzywa liściowe (seler, por, pietruszka). Dusić na wolnym ogniu aż do odparowania wody. Następnie wbić 5 jajek (porcja dla dwóch osób), osolić, podawać z ciemnym pieczywem.
Pojawiły się również znaczne ilości gołąbka grynszpanowego. Entuzjaści tego grzyba już zacierają ręce na samą myśl o zjedzeniu pierwszych okazów.
Poza walorami smakowymi pierwszych, świeżych grzybów, należy pamiętać, że każdy wypad do lasu to znakomity rodzaj wypoczynku, nie myśli się o niczym innym jak tylko o zbieraniu grzybów, umilając sobie czas pogawędką z osobą towarzyszącą.
Wybierając się do lasu proszę pamiętać o zabraniu płaszcza przeciwdeszczowego i obuwia gumowego.
Należy go szukać w sposób bardzo uważny, gdyż z pod mchu wystają tylko nieznaczne części kapelusza. Można też się spodziewać dużych kępek kurek na obrzeżach dużych zagajników, w miejscach dobrze nasłonecznionych.
Uwaga! Spodziewany wysyp borowików letnich! Sądzę tak po znalezieniu kilku dorodnych okazów prawdziwka, również w młodniku sosnowo-brzozowym. Należy go szukać w miejscach nasłonecznionych, na obrzeżach tychże młodników. Niestety zrobacznienie borowika jest dość znaczne. Poza tym zdarzają się już okazy (i to dość znacznych rozmiarów) koźlarza czerwonego (osaka). Występuje on w zagajnikach brzozowo -osikowych.
Koźlarz czerwony po zebraniu, najlepiej nadaje się do podsmażenia razem z innymi grzybami, własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że świetnie nadaje się również do ususzenia (barwa czarna, ale strona z kapeluszem, pomarańczowa), a młode okazy nadają się do marynowania wraz z innymi grzybami (np.kurkami).
Polecam jajecznicę na kurkach!
Sposób przyrządzenia:
na średniej wielkości patelnię wsypać uprzednio opłukane kurki. Dodać pokrajaną w plastry cebulę, świeże warzywa liściowe (seler, por, pietruszka). Dusić na wolnym ogniu aż do odparowania wody. Następnie wbić 5 jajek (porcja dla dwóch osób), osolić, podawać z ciemnym pieczywem.
Pojawiły się również znaczne ilości gołąbka grynszpanowego. Entuzjaści tego grzyba już zacierają ręce na samą myśl o zjedzeniu pierwszych okazów.
Poza walorami smakowymi pierwszych, świeżych grzybów, należy pamiętać, że każdy wypad do lasu to znakomity rodzaj wypoczynku, nie myśli się o niczym innym jak tylko o zbieraniu grzybów, umilając sobie czas pogawędką z osobą towarzyszącą.
Wybierając się do lasu proszę pamiętać o zabraniu płaszcza przeciwdeszczowego i obuwia gumowego.
Andrzej
Komentarze
Prześlij komentarz